Kooveen salibandyn historiaa

KOOVEE ry on vuonna 1929 perustettu perinteikäs tamperelainen yleisseura, jolla on noin 3000 jäsentä. Kooveen puna-musta-keltaisissa väreissä urheillaan, kuntoillaan ja harrastetaan kymmenkunnassa eri lajissa. Lajivalikoimasta löytyy salibandyn lisäksi uinti, suunnistus, jääkiekko, taitoluistelu, paini, petanque, pesäpallo ja pyöräily. Lajijaostojen lisäksi toimintaa on myös kuntojaostossa ja järjestysmiesjaostossa. Kooveella on myös oma leirikeskus, joka sijaitsee Ylöjärvellä, kauniin Kivijärven rannalla. Lisätietoa KOOVEE ry:stä emoseuran sivuilta.


ManU toi salibandyn seuraan

Kooveen salibandyjaosto perustettiin keväällä 1996, kun Manse Unitedin salibandytoiminta (miesten ja naisten edustusjoukkueet) siirtyivät Kooveen alaisuuteen. Lue salibandypioneeri Jussi Rajantin muistelut siitä, miten Manusta tuli Koovee.


Miehet G-Kooveen myötä takaisin liigaan

Kooveen miesten joukkue voitti kaudella 1996-97 miesten 1. divisioonan ja nousi kauden päätteeksi mestaruussarjaan. Liigariemua kesti kuitenkin vain yhden vuoden ajan, sillä kauden 1997-98 lopuksi joukkue tippui liigasta täpärimmällä mahdollisella tavalla – ratkaisu tuli vasta 5. karsintapelissä Happeeta vastaan rangaistuslaukausten 13. kierroksella. Liigapiipahduksen ehdoton ykköspelaaja oli Tero Karppanen, yksi Suomen kautta aikain menestyneimmistä miespelaajista. Tero muisteli Koovee-vuosiaan Kooveen salibandyjaoston 10-vuotisjuhlavuonna 2006.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana Kooveen miehet nähtiin 1.-3. divisioonissa. Kaudella 2004-05 kakkosdivarissa pelannut miesten edustusjoukkue oli oman lohkonsa kärkiryhmänä mukana nousukamppailussa ykkösdivisioonaan, mutta sillä kerralla nousua ei vielä tullut ja kauden meriitiksi jäi Suomen Cupin pikkufinaalin voitto. Kaudella 05-06 joukkue oli vakuuttava runkosarjassa ja hieman alakanttiin menneen jatkosarjan jälkeen nousi jälleen omalle tasolleen ratkaisevissa nousukarsintaotteluissa O2:ta vastaan. Tuloksena nousu ykkösdivisioonaan otteluvoitoin 2-0.

Kahden ykkösdivarikauden jälkeen miesten joukkueen edessä oli keväällä 2008 merkittävä muutos. Perinteikäs tamperelaisseura Gunners halusi siirtää miesten liigatoiminnan sekä poikajuniorijoukkueet Kooveen siipien suojaan, ja fuusioneuvottelujen jälkeen Kooveen salibandyjaoston historian toinen seurafuusio oli tosiasia.

Kaudella 2008-09 miesten salibandyliigassa nähtiin siis jälleen Kooveen värit ja yhdistelmänimellä G-Koovee pelaava joukkue. G tippui nimestä pois seuraavaan kauteen lähdettäessä. Kaudella 2009-2010 Kooveen miesten joukkue yllätti monet asiantuntijat ja porskutti syyskauden jälkeen vakuuttavasti sarjataulukon kärkisijoilla. Lento hiipui kuitenkin kevätpuolella ja Kooveen kausi katkesi puolivälieriin SPV:tä vastaan.


Naisten yhdeksän vuoden divarivaellus päättyi keväällä 2008

Salibandyjaoston ensimmäisinä vuosina Kooveen naisten joukkue pelasi SM-sarjassa kolme kautta, vuodesta 1996 vuoteen 1999. Joukkue ylsi kahtena vuonna puolivälieriin ja sijoittui sijoille kuusi (96-97) ja viisi (97-98). Kausi 98-99 toi mukanaan pahan loukkaantumissuman ja pelaajapulasta kärsinyt joukkue putosi keväällä 1999 sarjaporrasta alemmas.

Putoamisensa jälkeen naisten joukkue pelasi toiseksi ylimmällä sarjatasolla yhdeksän kautta. Vuonna 2004 turnausmuotoisesta naisten ykkösdivarista muotoutui yksittäisinä otteluina pelattava Superykkönen, ja urheilulliset ja joukkueen taustoihin liittyvät tavoitteet asetettiin sille tasolle, että paluu liigaan olisi mahdollista.

Kaudella 2004-05 naisten joukkue sijoittui länsilohkon kolmanneksi ja nousukarsintaottelut jäivät harmittavasti parin pisteen päähän. Kaudella 05-06 joukkue selviytyi liigakarsinnan ensimmäiseen vaiheeseen, mutta puhti ei riittänyt sen pidemmälle. Kaudella 06-07 oltiin jälleen kolmansia, mutta kaudella 07-08 liigaunelmasta tuli vihdoin totta. Syksyllä Kooveen kone vielä yskähteli, mutta käyntiin lähdettyään meno oli vakuuttavaa. Joukkue voitti ykkösdivarin länsilohkon, ja 18 sarjaottelun saldona oli 15 voittoa, 1 tasapeli ja 2 tappiota maalisuhteella 133-44. Koovee teki sarjassa eniten maaleja ja päästi omiin vähiten - ja oli vihdoin liigapaikkansa ansainnut.

Liigaan paluun jälkeen kaksi ensimmäistä kautta menivät vielä uuden sarjatason vaatimuksiin totutellessa. Kaudella 08-09 joukkue jäi niukasti play-offseista ja sijoittui yhdeksänneksi. Kaudella 09-10 pelattiin runkosarjan jatkopelejä, mutta ei tavoitteiden mukaan pleijareita vaan putoamiskarsintaotteluita. Saldo divarin Nicebandya vastaan oli kuitenkin selvä ja liigataival sai jatkoa otteluvoitoin 3-0.


Junioreiden ja senioreiden huippuhetket

Junioritoiminta Kooveessa käynnistettiin heti jaoston perustamisen jälkeen. Aluksi junioripelaajien ja -joukkueiden määrä oli melko pieni, mutta vuosituhanteen vaihteesta alkaen sählykerholaisten ja salibandyjuniorien määrä Kooveessa on kasvanut kovalla vauhdilla. Tällä hetkellä tarjontaa löytyy pojissa kaikille ikäluokille ja tytöissä ikäryhmille B-E. Lisäksi valikoimaa täydentävät vielä sählykerhot. Juniorityö on ollut Kooveessa aina tärkeässä roolissa, ja siitä saatiin myös tunnustusta syksyllä 2004, kun Salibandyliitto luovutti seuralle Nuoren Suomen sinetin.

Keväällä 2008 poikien junioritoiminta vahvistui entisestään, kun Gunnersin kovatasoiset poikajoukkueet siirtyivät Kooveen toimintaan. A- ja B-poikien edustusjoukkueet pelasivat ensimmäisen kauden nimellä G-Koovee, muut joukkueet nimellä Koovee. Yhden vuoden siirtymäajan jälkeen G pudotettiin pois myös juniorijoukkueiden nimistä.

Juniorijoukkueiden toistaiseksi paras sijoitus on B-tyttöjen saavuttama SM-sarjan nelossija kaudella 2000-2001. Seniorisarjoissa on sen sijaan päästy jo mitalien makuunkin: Yli 30-vuotiaiden naisten seniorijoukkue on saalistanut kahdeksassa kaudessa huikeat viisi mestaruutta ja kaksi hopeaa. SM-hopeasta on saatu iloita myös yli viisikymppisten miesten SM-sarjassa.


Salibandyjaosto 10 vuotta - juhlavuosi 2006

Kooveen salibandyjaosto täytti kymmenen vuotta 29.5.2006. Juhlavuotta juhlittiin monin eri tavoin. Keväällä ohjelmassa oli juhlaristeily, syksyllä pelattiin juhlaottelu ja kokoonnuttiin koko jaoston voimin. Lue lisää syksyn juhlatapahtumasta.


Kiinnostaako? - Tervetuloa mukaan!

Koovee on yksi Suomen suurimmista salibandyseuroista, ja toimintaa on liigajoukkueista harrasteryhmiin . Seuran joukkueissa ja kerhoissa on yhteensä noin 1000 salibandyn ja sählyn harrastajaa. Vaihtoehtoja löytyy kaikille ikään ja pelitaitoihin katsomatta.

Kasvavassa ja kehittyvässä seurassa riittää tekemistä. Jos haluat pelata, valmentaa, huoltaa tai olla mukana muissa taustatehtävissä, ota yhteyttä. Hyvässä seurassa on hyvä harrastaa!

Yhteydenotot Kooveen toimistolle: Hannu Santanen, puh. 0207 482 638