Pojat C1 SM: kausi pakettiin

04.04.2018

Kooveen C1-poikien urakka kauden 2017-2018 SM-sarjassa päättyi pari viikkoa sitten. Sittemmin sarja on jatkunut jännittävin kääntein, kun 1-divisioonan kärkijoukkueet HIFK ja OLS onnistuivat kukistamaan Karhut ja GrIFK:n pudotuspelikarsinnoissa ja runkosarjan kärkijoukkueet saivat mielenkiintoiset joukkueet vastaansa pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. OLS oli lähellä yllättää vielä Oilersinkin, mutta jatkoaikavoiton myötä Oilers selvitti myös tiensä neljän parhaan joukkoon EräViikinkien, TPS:n ja Steelersin seuraksi. Sarjan mitalikamppailuissa nähdään tänä vuonna siis paljon viime kauden C2 SM-loppupeleistä tuttuja pelimiehiä.

Pääsy SM-sarjaan ei ole koskaan itsestäänselvyys, joten Kooveen syksyn selviytymistä SM-sarjaan kahden karsintavaiheen kautta voidaan hyvänä saavutuksena jo sinänsä. Kooveen kausi itse SM-sarjassa meni kuitenkin tuloksellisesti ennakkoarvioita heikommin (ks. http://paakallo.fi/2017/09/paakalloennakko-paakaupunkiseudun-joukkueet-vahvoilla-c1-poikien-sm-sarjassa/). Vähiten voitettuja pelejä, vähiten tehtyjä maaleja, toiseksi huonoin maaliero ja näiden tilastojen kautta oikeutettu viimeinen sija. Eli kuulostaa aika heikolta, mutta jos mennään hieman noiden lukemien taakse, niin tilanne ei näytä aivan samalta. Lukemien valossa kauden heikoin peli pelattiin Karhuja vastaan (tappio lukemin 4-12), mutta tuossa pelissä noin puolet joukkueesta olikin sairastuvalla. Pelillisesti selvästi alakynnessä oltiin melkeinpä vain yhdessä kotiottelussa EräViikinkejä vastaan (tappio 2-9), mutta muuten kauden ottelut olivat kenttätapahtumiltaan tasaväkisiä vääntöjä. Kaveri vaan teki yleensä enemmän maaleja :).

C1-joukkueen päävalmentaja Jukka Laurila katsoi kautta kokonaisuutena.
- Kausi oli monella tapaa pojille opettava ja ajatuksia herättävä. Karsinnat ja kauteen valmistavat ottelut sujuivat mainiosti ja meno oli lennokasta. SM-sarjan alku oli hankala ja piti sisällään niukkoja tappioita hyvistä otteista huolimatta ja joukkue ei saanut haluamaansa palkintoa. Tämä ajoi joukkueen henkiseen lukkoon, jota ei kyetty täysin avaamaan missään vaiheessa. Joukkue lähti isolla itseluottamuksella ja odotuksilla kauteen, mutta kovasta yrityksestä huolimatta peli ei lähtenyt toivotulla tavalla lentoon.

Kooveen suurin vaikeus oikeastaan koko kauden ajan oli maalinteko. Pallollinen peli edelliseen kauteen verrattuna lisääntyi ja parani selvästi ja hyvin usein pelien tarina oli tiivistetysti se, että Koovee piti paljon palloa, rakensi sinänsä riittävästi maalintekopaikkoja, mutta epäonnistui viimeistelyssä. Kääntöpuolena Kooveen lisääntynyt aika pallolla tuotti toisaalta myös virheitä ja sitä kautta paljon vastaiskupaikkoja vastustajalle. Vastaiskuihin reagointi ei kuitenkaan ollut aina ihan parhaalla tasolla ja toisaalta Kooveen omat nopeat käännöt olivat usein aika harvassa, ja näin "vastaiskumittarilla" mitattuna Koovee oli yleensä se ottava osapuoli. Pitkällä tähtäimellä pallonhallinnan kautta lähtevä pelitapa tuottaa todennäköisesti hedelmää, mutta tällä kaudella sitä ei osattu vielä hyödyntää riittävästi.

Vastustajat olivat tyypillisesti myös opetelleet hyvin Kooveen pelitavan ja mikäli Koovee sai pelattua pallon syvään, jatkomahdollisuudet oli yleensä tukittu tehokkaasti. Joissakin peleissä Koovee reagoi tähän hyvin pelin sisällä ja saikin purettua vastustajan puolustuksen auki, mutta törmäsi sitten jälleen omaan tehottomuuteensa. Aivan loppukaudesta Koovee kokeili myös uusia variaatioita avauspelaamiseen mukavalla menestyksellä. Erityisen hyvin Kooveen pelissä toimi koko kauden ajan vastustajan ns. hitaiden hyökkäysten puolustaminen - 5 vs 5 -pelissä Kooveen päädyssä kunnon maalipaikoille pääseminen oli hyvinkin vaikeaa.

Kauden alussa Kooveen peli meni paikoitellen pahasti kipsiin otteluissa, jotka oli "pakko voittaa". Tämän kipsin purkamiseksi valmennus valoikin sittemmin poikiin uusia näkökulmia harrastamiseen, harjoitteluun, pelaamiseen, kehittymiseen ja voittamiseen liittyen. Lopputuloksen ajattelemisen sijaan pyrittiin keskittyminen itse peliin ja hyviin suorituksiin vaihdosta toiseen ja hyväksyttiin, että lopputulos on seuraus eikä päämäärä. Jälkikäteen miettien saattoi olla, että nämä uudet näkökulmat pelaamiseen saattoivat vaikuttaa myös poikien tunnetilaan peleissä. Vaikka pakko voittaa on eri asia kuin tahto voittaa, tuon pakon poistumisen myötä myös tahto saattoi saada pienen kolauksen. Ja tämä taas saattoi näkyä pieninä, mutta merkityksellisinä eroina siinä, kuinka "viimeiseen saakka" haluttiin tehdä se maali, voittaa kaikki kaksinkamppailut tai peittää kaikki vedot.

Vaikka pelit, lopputulokset, pisteet ja sarjataulukot saavatkin kauden aikana ison roolin joukkueen näkyvyydessä ulospäin, pelaajan kauteen ja treeniarkeen kuuluu myös paljon kaikkea muuta. Lajiharjoituksia, fysiikkaharjoituksia, kiirettä treeneihin ja kouluun, bussimatkoja pasta-annoksineen, leirejä, loukkaantumisia, kuntoutumisia jne. Näissä pärjäämiselle ei ole varsinaisia mittareita, mutta siitä huolimatta Kooveen C1-pojille voidaan antaa erinomaiset pisteet ryhdikkäästä esiintymisestä treeneissä, pelimatkoilla ja FBA-leireillä kauden mittaan. Yhdessä mentiin, koettiin, kehityttiin ja kasvettiin jälleen yksi kausi.

Päävalmentaja Jukka Laurila näkee myös päättyneen kauden arvokkaana askeleena kehityksen polulla.
- Kausi piti kaikesta huolimatta sisällään myös paljon hyvää. Peli kehittyi tasaisesti kaikilla osa-alueilla, vaikkei sitä saatu täysin ulosmitattua. Erityisen hyvää oli arkipäivän harjoittelun laatu ja halu kehittää omaa peliä tuloksista huolimatta ja siitä valmennus on erityisen tyytyväinen. Mutta katseet ja suunnitelmat on jo vahvasti suunnattu uuteen kauteen ja edesmennyt kausi antaa siihen hyvät lähtökohdat, sillä paljon hyviä asioita saadaan evääksi mukaan ja virheistä opitaan.

21.01.2020Fat Pipe Floorball Camp - Talvilomaleiri 24-26.2.2020
30.09.2018Pojat B SM: yllätyksien kautta SM-sarjaan
04.04.2018Pojat C1 SM: kausi pakettiin
22.12.2017C1- ja C2-pojilla opettavainen syyskausi SM-sarjoissa
19.10.2017Pojat C1 SM: kauden alku valmennuksen silmin
12.09.2017Pojat C1 SM: hyvät pelit Turussa
29.08.2017Pojat C1 SM: jännittävien vaiheiden kautta SM-sarjaan
20.04.2017Koovee C1 kaudella 2017-2018
10.04.2017Pojat C2 SM: try-outit ensi viikolla
27.03.2017Pojat C2 SM: enää ei saada pelata :(

Siirry arkistoon »