Share |

Pojat C1 SM: jännittävien vaiheiden kautta SM-sarjaan

Share |
29.08.2017

Kooveen C1-pojat selvittivät viikonloppuna tiensä C1 SM-sarjaan jännittävän karsintavaiheen jälkeen. Alla hieman tarinaa valmistautumisesta turnauksiin sekä etenkin itse karsintapeleistä. 

Kesä

Viime kauden päättymisen jälkeen muutama poika joukkueesta lopetti tai siirtyi "alasarjoihin" :), mutta melko tarkkaan vastaava määrä uusia poikia liittyi joukkueeseen samoihin aikoihin. Toukokuussa käytiin ensimmäisellä FBA-leirillä ja treenailtiin fysiikkapainotteisesti, kesäkuussa palattiin taas voimallisemmin lajin pariin ja heinäkuussa tehtiin omatoimista sekä vähän lomailtiin. Hieman yllättäen heinäkuun omatoimijakson aikana tai pian sen jälkeen kuultiin pari lopettamispäätöstä lisää. Päälle pari harmillista loukkaantumista ja joukkue näyttikin SM-karsintojen alla aika erilaiselta kuin viime kauden päättyessä.

Elokuun alussa treenailtiin melko lailla normaalisti, mutta uutena elementtinä tänä vuonna oli ohjelmassa toinen FBA-leiri Eerikkilässä. Leirin kolme harjoitusottelua toimivat Kooveen näkökulmasta kenraaliharjoituksena SM-karsintoihin. Tarkkailun alla olivat sekä pelisysteemi että poikien yhteispeli uusissa ketjuissa. Peli OLS:ia vastaan oli kohtuullinen, United 2 -joukkuetta vastaan erittäin hyvä ja Steelersiä vastaan jo vähän väsynyt. Eli vähän ailahtelevia esityksiä, mutta etenkin United -peli antoi uskoa siihen, että joukkueessa on potentiaalia.

Kotioloissa pelattiin myös muutama harjoitusottelu. Vastassa olivat Kooveen naisten edustusjoukkue, Ilves 01 sekä Classic 02. Pääviesti peleistä oli, että homma toimii kyllä OK, kunhan pelataan omilla vahvuuksilla ja noudatetaan yhdessä sovittuja asioita.

Karsinta I

Ensimmäinen karsintaviikonloppu tuli nopeasti FBA-leirin jälkeen. Koovee matkasi Jyväskylään O2-JKL:n isännöimään turnaukseen. Päivän ensimmäiseen vastustajaan, PSS:ään Porvoosta, tutustuttiin jo Palokan koulun pihalla, kun koulun sähkölukko ei jostain syystä auennutkaan automaattisesti ajallaan ja apuun hälytetty vartiointiliikkeen kaveri seikkaili alkuun väärällä koululla.

PSS oli Kooveelle entuudestaan tuntematon vastustaja, joten peliin lähdettäessä valmennuksen viesti pojille oli yksinkertaisesti se, että lähdetään pelaamaan niin kuin on harjoiteltu. Pelin alku näytti lupaavalta, mutta mitä pidemmälle peli eteni, sitä nihkeämmältä se tuntui. PSS laittoi hyvin kampoihin ja poikien peli vaikutti kärsimättömältä ja väkinäiseltä. 5-3 voitto kuitenkin tuosta ottelusta.

Päivän toisessa pelissä kohdattiin Merikoski SBT Oulusta. Tavoitteena oli selkeä tasonnosto ja etenkin pallollisen pelin parantaminen ensimmäiseen peliin verrattuna. Pelin alkuminuuttien aikana noista tavoitteista ei kuitenkaan ollut tietoakaan - pallo kuumotti lavassa ja se luovutettiin kaverille todella vauhdikkaasti. Pienten palopuheiden kautta saatiin pojat kuitenkin vähitellen rauhoittumaan ja rakentamaan peliä ilman maalintekopakkoa. Ja tuota kautta saatiin sitten myös niitä maaleja ja voitto pelistä. Joka tapauksessa saman päivän aikana jo toinen hyvä opetus siitä, että hätäilemällä pelistä tulee vaikeaa.

Illalla hotellissa päävalmentaja Jukka Laurila viimeisteli pojille "tietopaketin" viikonlopun päävastustajaksi ennakolta arvioidusta O2-JKL:stä. Paketti käytiin läpi joukkueen kanssa sunnuntaina aamupäivällä ennen hallille lähtöä; nostettiin esiin tiettyjä asioita vastustajan pelistä ja juteltiin siitä, miten itse pelataan. Pelisuunnitelma oli selvä, enää tarvittiin vain ykkösluokan toteutus. Valitettavasti tuohon ei kuitenkaan aivan päästy. Muutama puhuttu asia kyllä toteutui kentällä varsin hyvin, mutta suurimmaksi ongelmaksi pelin edetessä muodostui jälleen tietty kärsimättömyys ja sen aiheuttamat huonot ratkaisut omassa pelissä. Kiire ja pakko voittaa peli sai vallan. Suurimpana häviäjänä oli pelikuri. Puolustuksessa ylipelattiin tasapainon kustannuksella, keskialueella otettiin liian isoja riskejä ja hyökkäyspäässä yritettiin väkisin maalipaikoille. Ja vastustaja pelasi erittäin hyvin. Suora paikka SM-sarjaan meni tuona viikonloppuna oikeaan osoitteeseen.

Karsinta II

Kotimatka Jyväskylän turnauksesta oli mietinnän paikka sekä pojille, valmennukselle että paikalla olleille vanhemmille. Ei mennyt niin kuin odotettiin, mutta mistä kiikasti. Eikö osatakaan pelata. Vai oliko ongelma myös liioissa odotuksissa. Ja mikä merkitys SM-sarjapaikalla oikeasti on. Ja mitä seuraavana viikonloppuna on edessä ja missä.

Joukkueenjohtaja Tarja Paukkunen ei miettinyt liikaa menneitä, vaan suuntasi ajatuksensa nopeasti jo seuraavaan viikonloppuun ja lähti saman tien junailemaan kakkosvaiheen turnausta Tampereelle Kooveen uuteen kotihalliin AutoCenter Areenalle. Turnaus saatiin kotimaisemiin ja viikon mittaan hallilla tehtiin vielä kovasti töitä puitteiden saamiseksi kuntoon viikonloppua varten - katsomot ja tulostaulu saatiin kuntoon vasta pari päivää ennen turnausta.

Kolmesta viimeisestä SM-sarjapaikasta sekä 12 divaripaikasta kisasi 18 joukkuetta kuudessa lohkossa kolmella paikkakunnalla (samalla paikkakunnalla pelatut lohkot muodostivat lohkoparin). Lohkojen sisäiset pelit pelattiin lauantaina ja lohkoparien lohkovoittajat pelasivat täysimittaisen ottelun SM-sarjapaikasta sunnuntaina. Lohkojen joukkueet arvottiin ensimmäisen karsintavaiheen sijoitusten perusteella ja Kooveen lohkoon osuivat Top Team Savonlinnasta ja LASB Hml. Lohkoparin toiseen lohkoon puolestaan päätyivät Indians, SBS Wirmo/SBS Masku ja Classic. Joukossa siis sekä tuttuja joukkueita että kolme ennalta täysin tuntematonta joukkuetta.

Turnausta edeltävällä viikolla treenattiin lajia vain kaksi kertaa. Teemana oli palata aivan perusasioiden äärelle, jotka nekin tuntuivat välillä hukkuneen ensimmäisessä turnauksessa. Aluksi oli aika vaikeaa, mutta pikkuhiljaa ote alkoi löytyi ja hyviä asioita tapahtua.

Valmennuksellisesti viikon tärkein tapahtuma oli kuitenkin perjantain treenien yhteydessä pidetty palaveri, jossa päävalmentaja puhui pitkään siitä, millä asioilla on oikeasti merkitystä treenaamisessa, pelaamisessa ja urheilussa. Korostettiin sitä, että isossa kuvassa jonkun kauden SM-sarjapaikalla, verrattuna vaikkapa divaripaikkaan, ei ole oikeasti mitään merkitystä. Tavoitteena oli antaa pojille uusia näkökulmia ja vähentää edessä olleisiin peleihin mahdollisesti liittyneitä ennakko-odotuksia, paineita ja pelkoja.

Näillä eväillä lähdettiin lauantain ensimmäiseen peliin Top Teamiä vastaan. Nopeiden tiedustelujen perusteella valmennuksella oli käsitys, että vastaan asettuu taitava ja vaarallinen joukkue. Pelin edetessä tämä paljastui nopeasti myös Kooveen pelaajille ja katsojille. Top Teamin hyökkäyksissä oli samaa vaarallisuutta ja luovuutta kuin O2:lla ja Kooveen puolustus sai esittää parastaan, jotta oma maali varjeltui. Aivan kokonaan tuossa ei onnistuttu ja kolmanteen erään lähdettiin vastustajan 2-1 johdossa. Nyt kuitenkin Kooveen pelissä oli mukana sitä toivottua kärsivällisyyttä ja pojat jaksoivat tehdä hyviä ratkaisuja vaihdosta toiseen. Viimeinen erä 4-1 Kooveelle, joten päivän toiseen peliin päästiin lähtemään tyytyväisenä parantuneeseen peli-ilmeeseen.

Lauantain toisessa pelissä kohdattiin LASB Hml, joka puolestaan oli kohdannut päivän ensimmäisessä pelissään Top Teamin. Top Team oli vienyt tuon pelin varsin selkein lukemin, joten Kooveen pojilla oli kovat odotukset itsestään pelin suhteen. Kuvitelmat johtivat heikohkoon peliin ja pelin aikana parinkin ketjun lepuutukseen kadonneiden pelihalujen löytämiseksi. Silti kuitenkin voitto tuosta pelistä ja paikka sunnuntain ratkaisuotteluun.

Ratkaisuottelu

Tampereen lohkoparin toisessa lohkossa Classic (02) esitti lauantaina aikamoisia otteita. Koovee kohtasi Indiansin viime keväänä matkalla playoff-otteluihin ja kairasi pelistä voiton vaivoin vasta jatkoajalla. Nyt Classic-Indians 10-1. SBS Wirmo/SBS Masku -yhdistelmäjoukkue puolestaan tiedettiin kuulopuheiden perusteella kovaksi nipuksi ja siltä sen peli näyttikin Classicia vastaan. Silti peli Classicille 10-6. Classic uudistui viime kauden jälkeen sekä pelaajiston että valmennuksen suhteen ja on parantanut selvästi otteitaan. Lisäksi nyt Classicin matkassa oli muutama jo pitkään vanhempien junnujen kanssa pelannut taituri, joiden vaarallisuus nähtiin lauantaina.

Sunnuntain ratkaisupeliin oli siis ladattu aikamoinen asetelma. Vastapuolella ja katsomossa kavereita koulusta, tuttavapiiristä tai aikaisemmilta säbävuosilta. Kooveen poikajoukkueista A-, B- ja C2-junnut jo SM-sarjassa. Pientä flunssa-aaltoa joukkueessa. Kooveen B-junnut katsomossa "mökää" pitämässä. Polttoainetta ylimääräiseen jännittämiseen oli tarjolla siis yllin kyllin. Tiedostaen tilanteen Kooveen valmennus toi edelleen esiin sitä, että lopputuloksella ei oikeasti ole väliä. Tärkeämpää on nauttia pelistä ja tunnelmasta, pelata niin kuin osaa ja olla ennen kaikkea rento ja kärsivällinen.

Vaikka pelkällä puheella on vaikea muuttaa kenenkään ajatuksia "tuosta vaan", tuntui että ainakin osa ohjeista oli mennyt viikonlopun aikana perille. Kooveen ilme Classic-pelissä oli todella hyvä. Taisteltiin kovalla asenteella, pelattiin kurinalaisesti omassa päässä ja oltiin luovia hyökkäyspäässä. Ja maali kerrallaan Koovee sai kurottua pientä kaulaa vastustajaan. Etenkin Classicin ykköskenttä oli alati huippuvaarallinen, mutta senkin maalimäärä saatiin pidettyä kohtuullisena. Peli siis Kooveelle ja kauden sarjataso oli selvillä.

Tunnelma hallissa oli upea ja näin AutoCenter Areenan ensimmäiselle turnaukselle saatiin hieno päätös. Iso kiitos siis kaikille turnaukseen osallistuneille joukkueille, katsojille sekä hallissa uurastaneelle taustaväelle!

19.06.2018Kooveen pelaajia opiskelijoiden MM-kisoihin
14.06.2018 12:00Tomi Aaltonen ja Petteri Puustinen vahvistamaan Kooveeta
08.06.2018Salibandykerhoihin ilmoittautuminen alkaa 15.6.2018.
24.05.2018Miesten kausikortti enää viikon ajan 39 euron tarjoushintaan, naisten kausarikampanja käyntiin!
21.05.2018Oletko kiinnostunut pelaamaan miesten 2 tai 3 -joukkueessa
11.05.2018Sopimusuutisia: Alkki, Nieminen, Saari sekä yhdeksän nuorta lupausta
09.05.2018Salibandyjaoston vuosikokous 23.5.2018 klo 16.30
08.05.2018Naiset uudella valmennuksella kohti uutta kautta
08.05.2018Pelaajahaku käynnissä ikäkausijoukkueisiin
07.05.2018 15:00Ruokostenpohja, Segerman ja Suomalainen jatkavat Kooveessa

Siirry arkistoon »